EMSAL KARARLAR

İNFAZ KURUMUNA VEYA TUTUKEVİNE YASAK EŞYA SOKMA SUÇUNA İLİŞKİN OLARAK AVUKATA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak

Madde 297- (1) İnfaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokan veya bulunduran kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun konusunu oluşturan eşyanın, temin edilmesi veya bulundurulması ayrı bir suç oluşturduğu takdirde; fikri içtima hükümlerine göre belirlenecek ceza yarı oranında artırılır.

(2) (İptal: Anayasa Mahkemesinin 7/7/2011 tarihli ve E.:2010/69, K.:2011/116 sayılı Kararı ile.; Yeniden düzenleme: 24/11/2016-6763/20 md.) Birinci fıkra kapsamı dışında kalan;

a) Firarı kolaylaştırıcı her türlü alet ve malzemeyi,

b) Her türlü saldırı ve savunma araçları ile yangın çıkarmaya yarayan malzemeyi,

c) Alkol içeren her türlü içeceği,

d) Kumar oynanmasına olanak sağlayan eşya ve malzemeyi,

e) 188 inci maddede tanımlanan suçlar saklı kalmak üzere, yeşil reçeteye tabi ilaçları,

f) Kurum idaresince incelenmek üzere alınanlar hariç, mahkemelerce yasaklanmış veya suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler ile örgütsel haberleşme araçlarını,

g) Yetkili makamlarca izin verilenler hariç, ses ve görüntü almaya yarayan araçları,

ceza infaz kurumuna veya tutukevine sokan, buralarda bulunduran veya kullanan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların hükümlü veya tutukluların muhafazasıyla görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan eşyayı yanında bulunduran veya kullanan hükümlü veya tutuklu, bunu kimden ve ne suretle elde ettiği hususunda bilgi verirse, verilecek ceza yarı oranında indirilir.

 

T.C. Yargıtay 8.CEZA DAİRESİ Esas:2023-5096 Karar:2024-1445 Karar Tarihi:19.02.2024

Sanık hakkında bozma üzerine kurulan hükmün; temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteminin süresinde olduğu, temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:

I. HUKUKÎ SÜREÇ

1. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığının 14.07.2015 tarihli iddianamesi ile infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma suçundan cezalandırılması için kamu davası açılmıştır.

2. Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, 01.12.2015 tarihli kararı ile sanık hakkında infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına, hak yoksunluklarına ve cezanın mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine karar verilmiştir.

3. Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, 01.12.2015 tarihli kararının sanık tarafından temyizi üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 18.03.2021 tarihli kararıyla hükmün \"...sanığın savunma hakkının kısıtlanması...\" nedeniyle bozulmasına karar verilmiştir.

4. Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, 10.02.2022 tarihli kararı ile sanık hakkında infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına, hak yoksunluklarına ve cezanın 2 nci kez mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine karar verilmiştir.

5. Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, 10.02.2022 tarihli kararının sanık tarafından temyizi üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 29.05.2023 tarihli kararıyla hükmün eksik inceleme nedeniyle bozulmasına karar verilmiştir. Bozma sonrası 26.10.2023 tarihli karar ile sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmiştir

II. TEMYİZ SEBEPLERİ

1. Sanığın temyiz istemi, bir nedene dayanmamaktadır.

2. Cumhuriyet savcısının temyizi istemi, sanık hakkında mahkumiyete yeterli delil olmadığından hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğine yöneliktir.

III. OLAY VE OLGULAR

1. Dava konusu olay, sanığın hükümlü olarak bulunduğu cezaevinde kaldığı koğuşta ele geçirilen yasak eşyaların kendisine ait olduğunun tespit edilmesi nedeniyle üzerine atılı suçu işlediği iddiasına ilişkindir.

2. 21.07.2023 tarihli bilirkişi raporuna göre, söz konusu ele geçirilen eşyalar üzerinde inceleme yapıldığı ve flash bellek haricindeki eşyaların 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı Kanun) 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f).4 bendinde yer alan saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği tespit edilmiştir.

IV. GEREKÇE

Suç tarihinde Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda C6 koğuşunda yapılan aramada, TV arkasına takılı bir adet flash bellek, 1 adet dövme yapmada kullanılmak üzere kalem ucuna monte edilmiş iğne, dövme makinesi, bir adet saç kurutma makinesi motoru ve ... adlı şahsın dolabında 36 cm'lik çekpas sapını ikiye ayırarak kısa kısmına 7 cm uzunluğunda kaşık takarak diğer uzun parçaya girebilecek ve girdiğinde saklı kalabilecek kesici aletin bulunduğu olayda, sanığın aşamalarda alınan istikrarlı ifadelerinde söz konusu ele geçirilen aletlerin kendisine ait olmadığına dair savunması ile aynı ceza evinde hükümlü olarak bulunan ve sanıkla aralarında husumet olduğu belirtilen A.Ç. ve N.B.'nin beyanları haricinde sanığı cezalandırmaya yeterli her türlü şüpheden uzak kesin delil elde edilemediğinden sanığın beraatine karar verilmesi gerekirken mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.

V. KARAR

Gerekçe bölümünde açıklanan nedenle Samsun 7. Asliye Ceza Mahkemesinin 26.10.2023 tarihli ve 2023/543 Esas sayılı kararına yönelik sanık ve Cumhuriyet savcısının temyiz istekleri yerinde görüldüğünden hükmün 1412 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (1412 sayılı Kanun) 321 inci maddesinin birinci fıkrası gereği Tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA,

Dava dosyasının, Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 19.02.2024 tarihinde karar verildi.